• Handla nu. Betala senare med Klarna.
  • Alltid Trygghetsgaranti på Housegard brandsläckare.

Varukorg

Bra att veta om brandsläckare

Med en brandsläckare kan du snabbt reagera när du upptäcker en brand. Det kan göra skillnaden mellan en mindre eld och en omfattande brand - en skillnad mellan en mindre olycka och en katastrof. En handbrandsläckare är utformade för att snabbt släcka mindre bränder innan de blir för stora. Det finns olika typer av brandsläckare som passar olika situationer.

Brandsläckare fylls med olika släckmedel, t.ex. pulver, skum eller AVD, vilket gör dem anpassade för olika typer av bränder. Här berättar vi bland annat mer om de olika typer av släckare, hur man kontrollerar sin brandsläckare och förklarar vad släckeffekt är.


Vad finns det för olika sorters brandsläckare?

Brandklassen anger vilken typ av brand du kan släcka

Olika bränder kräver olika släckmedel. Generellt kan man säga att valet av släckmedel i stor grad bestäms av den verksamhet som utförs på platsen, eller utifrån vilka typer av bränder som kan uppstå, så brandsläckare är indelade i olika klasser: A, B, C, D och F. 

Alla brandsläckare är godkända för en eller flera brandklasser. Brandklassen anger vilka typer av bränder man kan släcka med en specifik brandsläckare. Klasserna är angivna med standardiserade pictogram (syns på brandsläckare).

  • ◦ A Klassen | Organiska material som trä, papper, textiler mm.
  • ◦ B Klassen | Vätskebränder som olja, bensin, målarfärg mm.
  • ◦ C Klassen | Gasbränder
  • ◦ D Klassen | Metallbränder
  • ◦ F Klassen | Matolja, stekfett

Tidigare användes beteckningen E för släckare som var godkända för elektriska bränder, men på nyare släckare står det tydligt om de är lämpliga för elektrisk utrustning.

Olika typer av släckmedel

Pulversläckare (ABC-släckare)

Pulversläckare är den bästa valet för privatpersoner. De är enkla att använda, effektiva för alla typer av bränder och har en bra räckvidd. De är frostbeständiga och kan förvaras både utomhus och i fordon. Dessa släckare leder inte elektricitet och är säkra att använda vid eldsvådor i elektrisk utrustning. Här hittar du fördjupad information om våra pulverbrandsläckare ⟶

Koldioxidsläckare/Kolsyresläckare (B-släckare)

Kolsyresläckare innehåller koldioxid i vätskefas, som tränger ut luften och kväver branden. Kolsyresläckare är rena släckmedel som inte leder elektricitet, vilket gör dem lämpliga för användning i elcentraler och laboratoriemiljöer. Här hittar du fördjupad information om våra koldioxidsläckare/kolsyresläckare⟶

Skumsläckare (AB-släckare)

Skumapparater innehåller en blandning av skumkoncentrat och vatten och kväver elden genom att förhindra tillförseln av syre. I de miljöer där brand i bensin, diesel, plast, olja och andra brandfarliga vätskor kan förekomma så är ett PFAS-fritt skum den släckare som ska användas. Här hittar du fördjupad information om våra skumsläckare⟶

Vattensläckare (A-släckare)

En vattensläckare är bra vid bland annat glödbränder i trä, tyg, papper och andra fibrösa material. Vatten är ett rent och miljövänligt släckmedel och det bästa valet där miljöhänsyn betonas. Lämplig för användning i utrymmen där man vill undvika efterskador. Vattensläckare får aldrig användas mot brand i stekoljor, vegetabiliska oljor och liknande. Här hittar du fördjupad information om våra vattensläckare⟶

Fettbrandsläckare (F-släckare)

Dessa släckare innehåller en speciell släckvätska för att bekämpa brand i matfett och olja. De är oumbärliga i kök, särskilt där fritöser och stekbord används. Fettbrandsläckare har kort kastlängd och kräver noggrann användning, inklusive användning av arbetshandskar. Här hittar du fördjupad information om våra fettbrandsläckare⟶

AVD-släckare

För bränder i litiumbatterier och liknande högtemperaturbränder bör du överväga specialiserade brandsläckare med släckmedlet AVD som är avsedda för att använda mot  brand i litiumjonbatterier och fasta metaller samt vid brandbegränsning. Dessa bränder är svåra att släcka med vanliga handbrandsläckare på grund av de höga temperaturerna och risken för giftig rök. Här hittar du fördjupad information om våra AVD-släckare⟶

Släckeffekten beskriver hur stor brand en brandsläckare kan släcka

Släckeffekten på en brandsläckare är en enkel måttstock som visar hur stor brand brandsläckaren kan bekämpa. Ju högre siffra, desto större brand klarar den av att släcka. Släckeffekten är viktig att beakta när du väljer en brandsläckare.

  1. 1. Om en brandsläckare har en hög siffra, kan den stoppa en mycket större brand. Så större siffra betyder bättre.
  2. 2. Brandsläckare har olika styrkor för olika typer av bränder. A är för vanliga saker som trä och papper, B är för vätskor som bensin, och C är för bränder med gaser.
  3. 3. Siffran bredvid bokstaven visar hur stor brand brandsläckaren kan hantera inom den typen. En högre siffra betyder att den klarar större bränder.
  4. 4. Ibland har brandsläckare också bokstaven "A" eller "B" efter siffran. Det är som en extra bonus och visar att den är extra bra på att släcka den typen av brand.

Så, när du ser en brandsläckare med hög siffra, kan du vara säker på att den är bra på att stoppa stora bränder inom sin specialitet. 

Så här kontrollerar du din brandsläckare

Som privatperson kan du själv enkelt utföra service på din brandsläckare. Att lämna in en brandsläckare för att byta ut släckmedlet är ofta, tyvärr, dyrare än att köpa en ny konsumentbrandsläckare. En brandsläckare som inte underhålls regelbundet blir en falsk trygghet i hemmet. Service och kontroll ska genomföras enligt Svensk standard för underhåll och omladdning av brandsläckare SS-3656.

  1. 1 Är brandsläckaren i rätt skick?

    Brandsläckaren skall ha ett bra skick utifrån, alltså inga stora repor, bucklor eller rostangrepp så att släckaren kan läcka. Kontrollera slangen så att den är hel och monterad och att det inte finns torrsprickor på. Kontrollera att plomberingen sitter kvar.
  2. 2: Kontrollera manometern/tryckmätaren
    Mätaren skall stå på grönt! Pekaren kan vara vart som helst på det gröna området, så länge den inte står på rött. Står manometern på rött behöver du köpa en ny brandsläckare eller kontakta ett företag som utför service.
  3. 3: Vänd upp upp och ner på släckaren
    Vänd upp och ner på din pulversläckare ett par gånger om året så att inte pulvret packar sig. Om du hör hur pulvret strilar i behållaren så är det ett plus. Skumsläckare och kolsyresläckare behövs ej vändas.

En skumsläckare bör lämnas in för kontroll hos en brandskyddsfirma vart 5:e år. Både pulversläckare och kolsyresläckare bör bytas ut efter 10 år. Om du önskar att bli av med din brandsläckare så lämnar du som privatperson in den på en miljöstation som kan finnas på en bensinmack eller på din närmsta återvinningscentral (ÅVC).