• Handla nu. Betala senare med Klarna.
  • Alltid Trygghetsgaranti på Housegard brandsläckare.

Varukorg

Brandskydd för bostadsrättsföreningen

Majoriteten av alla bränder startar i bostäder. Varje år omkommer ungefär 100 personer i Sverige i bränder, varav ca 80% av dessa sker i bostäder. Vi vill göra vad vi kan för att minska den siffran och genom att ha ett fungerande brandskydd minimerar man riskerna för bränder och dödsbränder. Extra viktigt är det att bostaden är utrustad med brandvarnare, detta då det ger en snabb första varning om olyckan är framme. En fungerande brandvarnare hade räddat livet på många av dem som omkommer i bostadsbränder varje år.

Vem är ansvarig?

Bostadsrätten har ett stort ansvar när det gäller brandsäkerheten i byggnaden. Enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) 2 kap. 2 § är det den som äger en byggnad, eller den som bedriver verksamhet där, som har det yttersta ansvaret för brandskyddet i byggnaden. Ansvaret innebär att se till att det i skälig omfattning finns tillgänglig utrustning för släckning av brand. Dessutom innebär det att vidta åtgärder för att förebygga brand. Det kan exempelvis innebära att se till att alla bostäder har fungerande brandvarnare genom att informera och uppmana de boende till att se över det. Styrelsen bör utse en eller flera brandskyddskontrollant/er som har det yttersta ansvaret för brandsäkerheten i föreningen. Delegeringen skall vara skriftlig från styrelsens ordförande till den/de som är utsedda som brandskyddskontrollanter.  

Vid tillsyn i ett flerbostadshus är det oftast de allmänna ytorna som omfattas av LSO där bostadsrättsföreningen har ansvaret, det finns dock inget som hindrar att tillsyn utförs i en bostad. Att hela byggnaden är utrustad med brandvarnare och övrigt brandskydd är dessutom givetvis en enorm trygghet för alla boende och inblandade. Enligt MSBs allmänna råd om brandvarnare i bostäder är det rekommenderat att ägaren till byggnaden säkerställer att brandvarnare installeras men att de boende själva testar och kontrollerar brandvarnarens batteri.

Kontroll av utrustning

När det gäller kontroll av utrustning har bostadsrätten det yttersta ansvaret för att brandskyddet i de allmänna ytorna underhålls systematiskt. Dessa allmänna ytor kan innefatta trappuppgångar, tvättstugor, soprum, garage, övernattningslägenheter och dylikt. Det är även Bostadsrättens som ansvarar för att se till att brandskyddet i dessa utrymmen underhålls och att de boende informeras om brandrisker och rutiner, samt vilka åtgärder som bör tas vid brand. Det kan exempelvis handla om att man vid brand skall agera enligt ”Rädda, varna, larma, släck” samt att upplysa de boende om att aldrig gå ut i ett rökfyllt trapphus.

MSB rekommenderar att det finns minst en brandvarnare per våningsplan, men beroende på hur byggnaden ser ut kan det behövas många fler än så. En brandvarnare har en täckyta på ungefär 60 kvm, dock bör inte avståndet mellan varnarna vara mer än 12 meter. I bostäder rekommenderas det att ha en brandvarnare i, eller i anslutning till, varje sovrum. Om bostaden har flera våningar rekommenderas det även att ha en på varje våningsplan. Undvik att placera brandvarnare i snedtak samt i miljöer där fukt eller höga temperaturförändringar kan ske, som exempelvis i badrum och kök. Detta för att förhindra falsklarm.

4.  Brandstege
5.  Lithexbrandsläckare (för brand i litiumjonbatteri, ex. elcykel)
6.  Pulversprinkler (utlöses vid 68 °C)

Att tänka på!

Den allra vanligaste orsaken till att brandlarm inte varnar vid brand är att batteriet är ur funktion eller urtaget. Tänk därför på att uppmana de boende till att hålla koll på när batteriet i varnaren ska bytas samt påminna om att testa brandvarnarna. Informera även om att en varnares livslängd är 10 år men att det finns olika varnare som håller olika länge.

De flesta varnare har en batteritid på 1 år, vilket ökar risken för att de inte byts tillräckligt ofta. Det finns dock även varnare med 5 och 10 års batteritid.

Genom att införskaffa en varnare med 10-årsbatteri slipper man helt att tänka på batteribyten och byter i stället ut hela varnaren efter dess 10-åriga livslängd. På så vis blir det en extra säkerhetsåtgärd!

Paketpriser för bostadsrättsföreningar,

20% rabatt vid köp av minst 10 st av samma produkt

För att underlätta för bostadsrättsföreningar har vi utformat diverse brandsäkerhetspaket. Vid köp över 10 stycken av samma produkt nedan erhåller ni 20% rabatt & en checklista för egenkontroll (läs mer nedan).

  

Brandfilt 120x180 cm, röd
Brandfilt 120x180 cm, svart
Brandfilt 120x180 cm, vit

20% rabatt vid köp av minst 5 st av samma produkt

För att underlätta för bostadsrättsföreningar har vi utformat diverse brandsäkerhetspaket. Vid köp över 5 stycken av samma produkt nedan erhåller ni 20% rabatt & en checklista för egenkontroll (läs mer nedan).

  

Brandstege 4,5 meter
Brandsläckare 6 kg, pulver, 55A, röd
Brandsläckare 6 kg, pulver, svart
Brandsläckare 6 kg, pulver, vit
Brandsläckare, 6 liter, AVD, röd, LITHEX6
Automatutlösande pulverbehållare 6kg,

SBA-checklista för egenkontroll i bostadsrättsföreningar

För att göra arbetet med brandsäkerheten så enkelt och smidigt som möjligt har vi på Housegard utformat en SBA-checklista för bostadsrättsföreningar till er i styrelsen. Listan består av brandsäkerhetsrelaterade punkter som styrelsen bör gå igenom för egenkontroll. När ni bockat av samtliga punkter på listan kan den sättas upp i trappuppgången eller mejlas digitalt till de boende.

Checklistan skickar vi med när ni lägger er första order på ett av våra brandsäkerhetspaket!

Har du frågor kontakta:

  

Adam Jakobsson

adam.jakobsson@gpbmnordic.se

  

Henrik Selvén

henrik.selven@gpbmnordic.se