• Handla nu. Betala senare med Klarna.
  • Alltid Trygghetsgaranti på Housegard brandsläckare.

Varukorg

AVD

Vanliga frågor om AVD

Här hittar du några av de vanligaste frågorna kring AVD. Har du fler frågor eller funderingar som inte besvaras nedan? Kontakta oss gärna på: support@housegard.se


Vad är AVD?

AVD är ett släckmedel som effektivt släcker och kväver bränder i litiumjonbatterier. Släckmedlet är miljövänligt och framställt av naturligt förekommande ämnen.

Brandsläckningsmedlet vattenhaltig vermikulit i dispersion (AVD) är en ny revolutionerande teknik som har många fördelar jämfört med traditionella lösningar som använder fasta och portabla brandbekämpningssystem.

AVD är en vattenhaltig dispersion av vermikulit, som kan sprutas ut som en dimma. Vermikulit är namnet på en grupp hydratiserade laminära mineraler: silikater av aluminium-järn-magnesium. Mineralet vermikulit består av tunna flata kristaller som innehåller mikrospopiska lager av vatten.

Vilka typer av bränder kan AVD användas till?

Släckmedlet AVD är speciellt framtaget för bränder i litiumjonbatterier, men fungerar även på t.ex. brinnande magnesium och i klass A-bränder. Brandklass A innefattar bränder i organiska och fiberösa material som textilier, trä, möbler och de flesta andra inredningsmaterial.

Hur släcker jag litiumjonbatteribränder med en AVD-släckare?

Brandsläckaren och släcksprayen hanteras på samma sätt som traditionell släckutrustning.

AVD sprutas ut som en dimma. Vermikulitpartiklarna i dimman fastnar på det brinnande materialet och skapar en täckande film över den brinnande ytan. Vattnet kyler ner branden medans det hastigt avdustar. Tack vare minneralplattornas form binds de samman och skapar en obrännbar syrebarriär mellan branden och atmosfären.

Vad är Lith-EX?

Lith-EX är en släckspray som innehåller släckmedlet vattenhaltig vermikulit i dispersion (AVD) tillsammans med drivgas (kvävgas). Lith-EX är lämplig för släckning av små bränder, i ett mycket tidigt skede.

Kan Lith-EX återfyllas efter användning?

Nej, Lith-EX är konstruerad för engångsanvändning och ska kasseras/återvinnas efter användning.

Please, mind that only logged in users can submit questions