•  Störst på brandskydd för hem
  •  Fri frakt över 799 kr
  •  Hemleverans

Varukorg

Bra att veta om skumsläckare

Skummet i skumsläckarna består av en blandning av skumkoncentrat och vatten. Skummet kväver elden genom att förhindra tillförseln av syre. Skummet skapar även ytspänning, så det lättare tränger in i det brinnande materialet och lägger sig som en hinna över branden, vilket gör det svårare för brandgaser att tränga igenom. Utöver den kvävande effekten, har skummet även en kylande effekt, vilket förhindrar att brandhärden återantänds. Fördelen med skumsläckare framför exempelvis pulversläckare är att skum är enklare att sanera.

Skumsläckare släcker bränder fibrösa material (klass A), som textilier och möbler, och eldfarliga vätskor som olja och färg (klass B). Skumsläckare kan även användas för att släcka bränder i elektrisk utrustning upp till 1000 volt. Notera att skummet är ledande, vilket gör att ett säkerhetsavstånd på minst en meter rekommenderas.

Skummet i skumsläckare innehåller bland annat fluortensider, vilket är miljöfarligt. Därför håller skumsläckare på att fasas ut och ersättas av bland annat vattensläckare, koldioxidsläckare och, framför allt, pulversläckare, som är den släckare som är mest effektiv och som rekommenderas för privata bostäder.