Att förebygga är enklare än att släcka

Brandsäkerhet är inte bara brandvarnare, brandsläckare och brandfiltar. Det är lika viktigt att anpassa hemmet så att risken för att en brand uppstår är minimal. Det krävs inte så mycket för att minimera risken för brand. Tänk på att kontrollera att alla sladdar ser hela ut, se till att det är dammfritt kring elektronik (tv, stereo etc.), rengör fläkten i köket regelbundet och ha uppsikt över levande ljus i hemmet.


CHECKLISTA

Så förebygger du brand i hemmet

✓ Se till att det finns minst en fungerande brandvarnare på varje våningsplan, kontrollera att brandvarnaren fungerar med jämna mellanrum.
✓ Rök aldrig i sängen. Det är den vanligaste orsaken till dödsbränder.
✓ Byt ut blinkande lysrör och annan trasig elutrustning, då elfel är en av de vanligaste brandorsakerna i bostäder.
✓ Kontrollera så att inga elkablar eller elkontakter är trasiga. En trasig sladd kan orsaka kortslutning och det kan starta en brand. Dra ur kontakten om en sladd eller elektrisk apparat är trasig.
✓ Dra ut kontakten från t.ex. brödrost, kaffebryggare, hårtork, mobilladdare, bärbara datorer etc, när de inte används.
✓ Stanna hemma medan tvättmaskinen eller torktumlaren är igång. Cirka 120 tvättmaskiner och torktumlare brinner varje år.
✓ Dammsug bakom frys och kyl och vid datorn med jämna mellanrum.
✓ Rengör köksfläkt och filter från fett.
✓ Förvara tändare och tändstickor utom räckhåll för barn.
✓ Släck alla levande ljus om ingen är i rummet.

VISSTE DU ATT...?

Mer än 100 personer omkommer i Sverige i samband med brand varje år och den vanligaste dödsorsaken är rökgasförgiftning. Vanligast är att en brand startar i sovrum, vardagsrum eller kök och orsaken är ofta slarv, okunnighet eller bristande uppmärksamhet.