En brand blir snabbt stor i en bostad. En evakueringsplan och kontinuerlig brandövning förbereder både små och stora på vad de ska göra när brandvarnaren piper.

Checklista

1. Prata om den giftiga brandröken

Prata om att brandröken är farlig. Röken stiger uppåt och därför är det viktigt att hålla sig nära golvet om bostaden är rökfylld. Boende i flerfamiljshus (lägenheter) ska aldrig gå ut i rökfyllt trapphus. Känn på övre delen av dörren och handtaget - är det varmt så brinner det förmodligen på andra sidan, då ska du inte gå ut. Stanna i lägenheten, ring 112 för säkerhets skull och visa dig synlig i fönstret för brandkåren.

2. Ha rätt släckutrustning - och ta reda på hur man använder den

Har ni rätt släckutrustning hemma? Hitta rätt brandskydd här »

Vet alla hur man använder en brandsläckare och brandfilt? Mer information här »

3. Gör en utrymningsplan

Har du en evakueringsplan för bostaden? Gör en utrymningsplan och engagera hela familjen i planeringen. Gå igenom hemmets alla utrymningsvägar. Se till att varje familjemedlem har minst två utrymningsvägar - detta gäller för varje våningsplan.

Fråga er: Vilken väg tar jag normalt när jag lämnar bostaden? Vilken väg ska jag ta om den inte fungerar? Vad ska jag göra om någon i bostaden inte kan ta sig ut själv?

När du utrymmer bostaden - var noga med att stänga dörrar bakom dig. En stängd dörr hindrar spridning av branden och gör att räddningstjänsten vinner tid.

Tips! En brandstege är ett bra sätt att lägga till en utrymningsväg som annars inte är ett alternativ - passar dig med rum på andra våningen.

4. Bestäm uppsamlingsplats

Har ni i familjen bestämt en plats utanför bostaden där ni möts om brandlarmet går? Om alla samlas på samma ställe så ser du med en gång om någon saknas - då behöver ingen gå in i huset igen för att leta.

5. Brandövning med barn

Lär barnen att inte gömma sig, att de ska ropa på hjälp och krypa under röken. Gör det till en vana att visa utrymningsväg och uppsamlingsplats när ni är på nya ställen. Börja alltid övningen med att trycka på brandvarnarens testknapp. Barnen lär sig då att koppla ihop pipet med att bostanden ska utrymmas.

Se filmen från Länsförsäkringar för tips på hur en brandövning hemma kan se ut.