Bra att veta om brandfiltar

Fördelar med brandfilten är att den är perfekt att förvara nära till hands vilket gör att du sparar värdefulla sekunder om olyckan skulle vara framme, den är enkel att förstå och använda samt medför minimalt saneringsarbete till skillnad mot användning av pulversläckare.


 

Brandfilten ska placeras nära till hands, där den behövs som mest.

En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare för att släcka mindre bränder eller minska spridning av en brand som uppstått.

- Brandfilten är perfekt som komplement till en 6 kg pulversläckare i hemmet. Vi rekommenderar att du har en på varje våning.

- Placera brandfilten i köket i nära anslutning till spis eller eldstad, där det är vanligt att bränder börjar och brandrisken således är större. Andra platser kan t.ex. vara vid soffan i vardagsrummet, eller i sovrummet där du tänder levande ljus.

- Det är även lämpligt att ha en brandfilt i t.ex. bilen, båten, husvagnen och garaget.

- Brandfilten bör vara 120 x 180 cm för att kunna täcka merparten av en vuxen person.

- Brandfilten ska vara godkänd med europeisk standard SS-EN 1869.

- När en brandfilt är använd i brand är den förbrukad, den bör då kasseras och ersättas med en ny.

Brandfilt

Förvaring och placering 

Förvara brandfilten så att du lätt kommer åt den. Lämplig placering är i köket, vid spisen, i vardagsrummet där du tänder levande ljus eller i nära anslutning till eldstad. Häng den gärna på en fast väggkrok så att du enkelt och snabbt kan dra brandfilten ur överdraget med ett ryck.

Godkännanden 

Brandfilten skall vara godkänd enligt europeisk standard SS-EN 1869. Standarden ställer krav på filtens värmetålighet och att den är tät så att brandgaser inte tränger igenom vid användning.

Material   

Brandfilten består av ett eller två lager glasfiberduk med ett tätskiktslager som släpper igenom ett minimum av brännbara gaser. Våra brandfiltar har också ett silikonbaserat ytskikt som gör dem ännu mer beständiga mot brand.

Storlek

En brandfilt kan användas vid små bränder som med god marginal täcks av filtens storlek. Vi rekommenderar en brandfilt som är 120 x 180 cm, för att den i händelse av brand ska kunna täcka merparten av en vuxen person.


Så använder du en brandfilt

När du använder brandfilten rätt så kväver den elden. Viktigt att tänka på är att inte kasta filten på branden. Lägg den istället bestämt över branden och tryck med händerna ovanpå filten för att kväva branden.

Om det börjar brinna i någons kläder, försök få personen att lägga sig ner så att elden kvävs mot marken. Lägg på brandfilten, börja uppe vid huvudet. Se till att filten sluter tätt, stryk eller tryck lätt med händerna ovanpå filten. Lyft alltid bort filten nerifrån och upp, så att elden inte flammar upp i ansiktet på personen.


Se alla Housegards brandfiltar ->